Hoi! Ik ben Loes en ik heb een moestuin: de Loestuin! Als vriend van Boskoopse Fruitbomen neem ik jullie mee in mijn tuin, om te laten zien wat er nu allemaal in de moestuin gebeurt. Moeilijk is het ieder geval niet en genieten staat voorop. Dit keer: de frambozen snoeien. Maart is hier een perfecte maand voor.
Ervaar het gemak van een frambozenplant
Frambozen in je tuin; ik kan het iedereen aanraden. Het is een dankbare fruitplant die gemakkelijk vruchten geeft. Heerlijk om ze vers van de plant zo in je mond te stoppen. Ze groeien ook prima in een pot, dus zelfs in een kleine tuin of op een balkon kun je gewoon frambozen kweken!
Daarbij zijn de frambozen uit ons assortiment goed winterhard én zelfbestuivend!
Om ervoor te zorgen dat je ieder jaar lekker veel frambozen kunt oogsten moet je de plant wel ieder jaar snoeien. Voordat je hiermee begint is het goed om te weten dat er twee soorten frambozen zijn: zomerframbozen en herfstframbozen.
- Zomerframbozen geven hun grootste oogst van juni tot begin augustus
- Herfstframbozen van augustus tot begin oktober. Beide soorten snoei je anders.
-
Doordragende frambozen geven hun oogst in beide periodes.
Het snoeien kun je in principe na de oogst doen, maar het
kan ook de hele rustperiode in de winter nog. Maart is er een perfecte maand voor.
Zomerframbozen snoeien
De vruchten van de zomerframbozen groeien aan tweejarig hout. Dat zijn takken die het jaar daarvoor gegroeid zijn. Die moeten dus blijven staan tijdens je snoeibeurt. De takken waar afgelopen jaar frambozen aan hebben gehangen moet je wél verwijderen. Dit kun je heel makkelijk zien aan de dorre ‘kroontjes’ die er nog aanhangen.
Deze takken kun je helemaal afknippen tot bij de grond. In het voorjaar komen er nieuwe scheuten uit de grond, deze kun je gewoon laten staan, want hier komen volgend jaar dan weer frambozen aan.
Herfstframboos snoeien
De herfstframboos is heel makkelijk en hier kun je eigenlijk niet zoveel fout doen. Deze framboos geeft vrucht op eenjarig hout en daarom kun je alle takken van het afgelopen jaar gewoon wegknippen bij de grond. De vruchten komen aankomend jaar weer aan de nieuwe takken.
Doordragende frambozen snoeien
Deze snoei je later, na de oogst. En als je er niet aan toegekomen bent, kan je dat ook na de winter doen, bijvoorbeeld in maart (het beste is wel direct na de oogst). Ook nu knip je alle takken die vrucht hebben gedragen tot op de grond terug.
Helemaal niet moeilijk toch?
Advies frambozen snoeien
Kortom, voor meer oogst aan de frambozenplant is het jaarlijks snoeien van de frambozen dus goed aan te raden. Door regelmatig te snoeien, verwijder je oude, zieke of dode takken. Dit maakt je planten gezonder én stimuleert nieuwe groei.
Snoeien zorgt er ook voor dat de lucht makkelijker langs de plant kan en het zonlicht overal bij je frambozenplant kan komen. Dit voorkomt ziektes en zorgt dat de frambozen mooi gelijkmatig rijpen. Kortom: als je gezonde frambozenstruiken wilt die veel goede vruchten produceren, moet je regelmatig je frambozen snoeien.
Welke frambozen behoren tot de Rubus idaeus?
Zomerframbozen:
Herfstframbozen:
Doordragende frambozen:
Mix van 4 verschillende frambozenplanten