Hoe duurzaam is mijn fruitboom?

Bij Boskoopse Fruitbomen streven we naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van kweken. Daarom kweken wij onze fruitbomen in een grondmengsel zonder veen.

Binnen de kwekerswereld is dit erg uniek, 100% veenvrij kweken kan namelijk niet zomaar. We hebben dus goed nagedacht over de toekomst van jouw fruitboom!

Wat is veen?

Veen wordt vaak gebruikt als basis voor potgrond. Het is eeuwenoude turf waarin CO2 is opgeslagen. Bij het bewerken van veen komt koolstof vrij, wat vervolgens weer leidt tot uitstoot.

Het vermijden van veen is een belangrijke stap naar duurzaam kweken van al onze fruitplanten en fruitbomen.

Waarom veenvrij?

Kweken zonder veen is daarom een belangrijke stap voor ons. Ons doel is om duurzaamheid door te voeren in ons gehele grondstoffengebruik. Dit bleek een zoektocht. Veel veenvervangers bleken niet veel duurzamer te zijn dan veen.

Toch is het onze kweker gelukt om een geschikt mengsel te vinden, waardoor onze fruitbomen en fruitplanten nu 100% veenvrij worden gekweekt.

De impact op de plant

Het vinden van het juiste veenvrije grondmengsel was een uitdaging. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het weglaten van de basis in de potgrond effect heeft op de plant.

Met het grondmengsel welke wij nu gebruiken is het gelukt om de kwaliteit van de fruitbomen en fruitplanten te behouden. Duurzamer en net zo mooi (en lekker natuurlijk)!

Tip:
de plant heeft water nodig om te groeien. Veen houdt water langer vast. In het nieuwe grondmengsel zonder veen spoelt het water dus sneller door de plant heen net als de voeding die in het mengsel zit. Hierdoor adviseren wij om de plant goed bij te voeden met meststoffen.

Waarom kweken wij veenvrij en niet biologisch?

Biologische gekweekte planten zijn niet altijd 'beter' dan traditioneel gekweekte planten. Dit komt doordat biologische (ook wel SKAL) gekweekte planten van ons zouden eisen dat de potgrond geen gecoate meststof bevat. Dit houdt in praktijk in dat we juist meer overige meststoffen moeten toepassen om te zorgen voor de juiste groei en 'jas' van de plant bij een biologische gekweekte plant.

Een vervolg hierop is ook dat je de plant hierdoor preventief moet bestrijden om hem weerbaar te maken. Dit is niet wat wij wenselijk vinden. Als de plant een goede 'jas' aan heeft en dus meer beschermd is, hoeven wij dus ook minder gewasbescherming toe te passen.

Hierdoor kweken wij enkel veenvrije fruitplanten- en bomen en gebruiken wij biologische bestrijdingsmiddelen bij het bestrijden van ziektes en plagen.

Wat doen wij nog meer?

  • Naast veenvrij kweken is het gebruik van bestrijdingsmiddelen ook een groot aandachtspunt. Hiervoor gebruiken we alleen maar biologische bestrijdingsmiddelen. Wij gebruiken hiervoor de aanbevolen SKAL inputlijst.
  • De kweekpot en het etiket zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal.
  • Verder scheiden wij ons afval en hebben wij een gesloten watersysteem waardoor wij geen water lozen in het oppervlaktewater. Op het dak van onze loods liggen zonnepanelen en voor het verwarmen van ons kantoor hebben wij gekozen voor een warmtepomp. Hierdoor zijn wij gasloos.
  • Al deze punten zijn vastgelegd in een duurzaamheidscertificering MPS A+ en MPS GAP.
  • Het laatste punt ligt in jouw handen:
    Een mooi bijkomend voordeel van je fruitboom online bestellen is de lagere impact op het transport. Doordat we jouw fruitboom direct van de kwekerij bij jou thuis afleveren, is er geen extra tussenstop bij bijvoorbeeld een tuincentrum nodig.

De duurzaamheidscore van Boksoopse Fruitbomen

Onze rode draad in duurzaam kweken

Grond 100% veenvrij

De potgrond en uitgangsmateriaal die wij gebruiken zijn 100% veenvrij.

Biologische bestrijding

Voor de bestrijding van ziektes en plagen gebruiken wij biologische middelen.

Etiketten en kweekpotten

De kweekpotten en etiketten zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal.

Duurzaamheidscertificering

Al deze punten zijn vastgelegd in onze MPS A+ en MPS GAP certificering