Hoe creëer je een fruittuin?

Jan 20, 2021Info Boskoopse Fruitbomen
Hoe creëer je een fruittuin?

Hoe creëer je een fruittuin?
Jouw achtertuin hoeft geen boomgaard of groot lap grond te zijn om zelf fruit te kweken! Al onze planten kan je namelijk zowel in een pot of volle grond plaatsen. Dus ook op een zonnig balkon kan je deze zomer al aardbeien of bramen plukken.

Kies bijvoorbeeld uit fruitplanten mix als frambozen, blauwe bessen of druiven. Hiermee creëer je ‘gezonde snoeptuin’ waarvan je gedurende een langere periode van kan genieten omdat de soorten fruit niet allemaal tegelijk rijp zijn. Wil je bijvoorbeeld jam maken van bramen of bessen, dan moet je natuurlijk meer fruitplanten van hetzelfde soort planten.

Een mooie aanvulling op het ‘klein fruit’ is een fruitboom zoals een appel, peer of kers. Dit zijn compacte fruitbomen met een hoogte van maximaal 95 cm. Ideaal voor de kleinere achtertuin. Alle fruitbomen en fruitplanten die we aanbieden zijn zorgvuldig door ons opgekweekt om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk fruit kan oogsten uit eigen tuin. Soms zelfs al in het jaar nadat de boom of plant geplant is!

Belangrijke eigenschap fruitbomen 
De fruitbomen kweken wij in een pot. Deze fruitbomen uit pot kunnen het hele jaar door geplant worden, wanneer er geen vorst in de grond zit. Wanneer de boom geplant is, wil je uiteraard een zo goed mogelijke vruchtopbrengst opbrengen. Door de fruitbomen te snoeien wordt dit bereikt. Let er wel op dat je dit op op de juiste wijze doet. Je wil natuurlijk niet dat de oogst mislukt.

Wat hebben deze fruitplanten nodig? 
Zon en zomerse temperaturen stimuleren de groei van de vruchten. Kies een plek in de tuin uit waar minimaal de helft van de tijd dat het licht is, het zonlicht op valt. Bij voorkeur de middag- en avondzon, alleen ochtendzon is te weinig. Ga hierbij vooral uit van de positie van de zon in de zomer en de herfst. De zon is namelijk belangrijk voor de smaak van de vruchten.

In het voorjaar kan je genieten van de mooie bloessems van de fruitplanten. De vruchtzetting komt tot stand door middel van zelfbestuiving. Het merendeel van onze planten zijn zelfbestuivend. Ze hebben dus geen andere planten nodig om vruchten te krijgen. Kruisbestuiving met een ander ras zal zorgen voor meer en grotere vruchten.

Wat voor grondsoort is geschikt voor fruitplanten?
Een luchtige bodem is erg belangrijk. Die bevat meestal veel zuurstof en voedsel voor de plant. Het water dringt er makkelijker door en bij. Je kan de pot of bodem op de plaats waar je fruitstruiken gaat planten, bijvullen met organische potgrond. Hiermee creëer je een lossere structuur die de planten erg prettig vinden. Dit zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, mooiere planten en vruchten met een betere smaak.

Fruitplanten hebben uiteraard voldoende water nodig om te kunnen groeien. Maar ze verdragen zeker geen te natte bodem. Te vaak besproeien met water in normaal Hollands weer raden wij dan ook af. Een of twee keer per week water geven is dan voldoende. Wanneer de mussen van het dak vallen is het natuurlijk noodzakelijk om dagelijks water te geven.

Bestel direct je potgrond mee
Heb je na het lezen van alle informatie ook zin om aan de slag te gaan met jouw fruittuin. Bestel dan met je fruitplanten ook direct biologische potgrond mee. Wij werken met biologische producten van Pokon.

Meer artikelen