Onderhoud

Een fruitboom of fruitstruik moet natuurlijk onderhouden worden. Wij geven je graag tips om de boom of struik zo goed mogelijk te verzorgen!

Wanneer plant ik mijn boom?

De fruitboom kunt u bij vorst vrij weer, wanneer de grond niet bevroren is, van half oktober tot half maart het beste planten. Bij natte gronden wordt aangeraden om na de winter in februari tot maart te planten. Wel geldt: hoe vroeger je plant des te meer de boom haarwortels vormt voor de winter en daardoor in de zomer meer gaat groeien. Plant u de boom tussen april en september? Ook dat kan, maar dan moet u de boom de eerste weken goed water geven.

Bezorging pakket

U kunt de doos gemakkelijk aan de zijkant lostrekken zodat de boom onbeschadigd en makkelijk uit de verpakking komt.

Controleer de boom

Controleer de fruitboom op eventuele verzendschade.

Boom planten

Plant standplaats

De beste plek voor de fruitboom is een standplaats in de zon. Ook is een plaats waar half-schaduw (een deel van de dag zon en een deel van de dag schaduw) geen probleem. De ene fruitsoort heeft wat meer zon nodig dan het ander, maar een plek in de zon of half schaduw is altijd goed.

 1. Voorbereiden van de plant
Haal de pot voorzichtig van de plant af. Wanneer de plant een sterk gewortelde kluit heeft (de wortels zijn in de vorm van de pot gegroeid) kunt u het beste de wortels los maken en zorgen dat als ze uitgroeien een andere kant dan de potvorm opgaan. Zorg, ook als er geen sterk gewortelde kluit is, dat de kluit vochtig is.

 2. Voorbereiden van de plantplaats
Maak een gat, ongeveer anderhalf keer zo groot als de kluit die u gaat planten. Zorg dat ook de grond rond het gat, en dan vooral de grond onderin het plantgat, goed los gemaakt is. De fruitbomen kunnen op elke grondsoort geplant worden. Het is aan te bevelen om een laag verse potgrond onderin aan te brengen, compost raden wij af.

 3. Het planten van de boom
Zet de boom recht in de grond zo dat de bovenkant van de (natte) kluit ook de bovenkant van het gat bereikt: de boom moet even diep geplant worden als dat hij in de pot heeft gestaan. Vul nu ook de randen van het gat met potgrond en druk de grond rond, en de kluit zelf goed aan zodat de plant vast staat.

 Wanneer is er een paal nodig voor versteviging?
De jonge bomen hebben nog een smalle stam die niet sterk is. Zet bij jonge boompjes altijd een paal wanneer je denkt dat de boom anders windschade kan oplopen. Dit heeft ook te maken met de standplaats van de boom (in of uit de wind).

 De boom planten in een grote pot
Wanneer u de fruitboom in een pot neer zet, let er dan wel op dat de grond vochtig blijft. Belangrijk is dat er onder de pot gaten onderin heeft voor afwatering. Op die manier kan het overtollige water weglopen en gaan de wortels niet rotten.

Het verzorgen van de boom

Verzorg de boom goed, denk hierbij aan eventuele voeding en uiteraard water geven. Als de boom net geplant is raden wij u aan om de fruitboom om de dag goed water te geven. Naarmate de plant/boom ouder wordt en dieper gaat wortelen, heeft u er minder omkijken naar.

Als u de bomen goed verzorgd en gesnoeid heeft, dan levert u dit fruit op! Per soort is het sterk afhankelijk hoeveel vruchten er aan hangen. Ook het weer speelt hier een belangrijke rol in. Onze bomen zijn allemaal zelfbestuivend, en gebaat bij veel bloemen in de tuin. Wat resulteert in meer bestuiving, dus meer vruchten!

Het snoeien van de boom

Snoei de boom in het najaar voor de winter of tijdens de winter (niet als het hard vriest). Het is belangrijk dat de fruitboom gesnoeid wordt. Als een struik of boom niet gesnoeid wordt, groeit hij door als een ongeleide groei en kan hij zijn dubbele grote aannemen. Knip de verkeerd groeiende en overtollige takken en oud hout weg.