Je eigen kruidentuin? Zo doe je dat!

Jun 05, 2024Info Boskoopse Fruitbomen
Je eigen kruidentuin? Zo doe je dat!

Verse oregano om jouw pastagerecht perfect op smaak te brengen. Bijkletsen met je vrienden onder het genot van verse muntthee. Of je dorst lessen tijdens een warme zomerdag met water met een takje verfrissende citroenverbena erin.  Met ons nieuwe assortiment aan tuinkruiden kun jij een geweldige kruidentuin creëren. Het leuke aan tuinkruiden is dat het kweken ervan heel gemakkelijk en snel gaat! Iedereen kan het dus. In deze blog vertellen we je alles wat jij moet weten om jouw kruidentuin tot een succes te maken.

Ons assortiment bestaat nu uit zes tuinkruiden:

  • Tijm (Thymus vulgaris): Een kruid dat je kunt herkennen aan zijn dunne, langwerpige blaadjes. Van juni tot en met juli bloeit de tijm met prachtige lila bloemetjes. Tijm wordt veel gebruikt bij het maken van tomatensauzen, maar wist je ook dat het een perfecte toevoeging kan zijn aan een cocktail?
  • Citroenverbena (Lippia citriodora): Zoals de naam al doet vermoeden, geeft dit kruid een heerlijke citrusgeur. Hierdoor geeft de citroenverbena een extra dimensie aan jouw tuin. Ook is dit kruid goed te gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld voor het maken van een frisse saladedressing en kruidenthee of siroop. De citroenverbena is echt van alle markten thuis.
  • Wilde marjolein (Origanum vulgare): Beter bekend als oregano, het kruid dat in ieder kruidenkastje thuishoort, dus ook in jouw kruidentuin. Van juli tot september bloeit de wilde marjolein met heerlijk geurende roze bloemetjes waar ook hommels, bijen en vlinders heel blij van worden.
  • Salie (Salvia officinalis): Dit kruid is naast een culinair ingrediënt ook een geweldige sierplant. Met zijn zilvergroene en aromatische bladeren is het een aanwinst voor iedere tuin. Als je salie in de tuin hebt staan, gebruik de bladeren dan zeker als kruid in je mediterrane en Italiaanse gerechten.
  • Marokkaanse munt (Mentha maroccan):
    Als jij een echte theedrinker bent, kan Marokkaanse munt niet ontbreken in jouw tuin! De plant groeit snel, dus dat betekent veel en snel verse munt. We raden aan om de plant in een pot te planten, aangezien zelfs de grootste muntfanaten de woekerende hoeveelheden niet zullen aankunnen.
  • Heiligenbloem (Santolina chamaecyparissus): Deze plant heeft een unieke uitstraling door zijn grijsgroene, grijsviltige, behaarde twijgen. Rond juli en augustus zal hij jouw tuin opfleuren met zijn sprankelende gele bloemen. Ook in de keuken is de heiligenbloem een feestje. De jonge scheuten en bladeren zijn een echte smaakmaker voor pastagerechten. 
Tuinkruid Salie, Salvia 'officinalis'

Naast het feit dat de kruiden geweldig te gebruiken zijn in de keuken, zijn de planten stuk voor stuk prachtige sierplanten. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar zullen ook heerlijke geuren afgeven. Als je dit hebt gelezen, kan het niet anders dan dat jij nu staat te springen om een kruidentuin te starten. Maar hoe doe je dat precies? Laten we dat eens stap voor stap doornemen.

Wanneer begin ik met mijn kruidentuin?
Rond september is een goede tijd om je vaste tuinkruiden te planten. Vaste tuinkruiden zoals tijm, salie, munt en heiligenbloem kunnen dan goed wortelen omdat de grond door het (hopelijk) warme zomerweer goed is opgewarmd. De planten kunnen dan stevig groeien zodat ze in het voorjaar goed van start gaan. Citroenverbena is echter een meer gevoelige plant die beter in het voorjaar kan worden geplant om vorstschade te vermijden.

Rond mei, na de laatste vorstperiode, kun je eenjarige tuinkruiden zoals wilde marjolein (oregano) planten. Kruidenplanten zijn over het algemeen geen fan van vorst. Sommige zullen hun bladeren laten vallen of verdorren, maar dit is geen reden tot paniek; de meeste vaste tuinkruiden zullen in het voorjaar weer opkomen en mooi gaan bloeien.

Waar plant ik mijn tuinkruiden?
De kruidenplanten houden van een zonnige standplaats. Daarnaast hebben ze een goed doorlatende verse grond nodig. De kruiden kunnen beter tegen een wat drogere grond dan te vochtige.

Het leuke aan een kruidentuin is dat je al je creativiteit erin kwijt kunt. Zo zijn er veel verschillende manieren om je kruidentuin vorm te geven. Het kan in de volle grond, in bakken en zelfs aan een wand! Elke tuin is dus geschikt als kruidentuin.

Plant je de tuinkruiden in de volle grond, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kruidenplanten kunnen woekeren. Om te voorkomen dat je kruiden de hele tuin overnemen, is het aan te raden om afscheidingen te maken. Dit kun je doen door er rechtopstaande tegels tussen te plaatsen of bijvoorbeeld een randje grind. Zoals we eerder zeiden is de munt lekker eigenwijs. Hierbij raden we aan de plant in een pot te planten en de pot vervolgens in de grond.

Tip: Wil je echt uitpakken? Plant je kruiden dan in een geometrisch patroon.

Houd je het liever iets compacter en simpeler? Plant je kruiden dan in plantenbakken of terraspotten.

Tip: Zet je kruiden in de buurt van je terras, zo kun je ook van de geur genieten als je in de tuin zit.

Heb jij alleen een balkon of kleine tuin en wil je ook een kruidentuin? Of wil je jouw tuin net even een bijzondere touch geven? Ga dan voor een kruidenwand. Dit kan op allerlei manieren! Dus kijk vooral naar een manier die bij jou en je tuin past.

Tip: laat je inspireren op Pinterest voor een kruidentuin die bij jou past. Hier komen alle soorten, maten en mogelijkheden voorbij.

In de winter kun je ervoor kiezen om je kruiden binnen in huis te zetten of in de kas om vorstschade te voorkomen. Let er hierbij wel op dat de tuinkruiden voldoende licht krijgen en houd rekening met de luchtvochtigheid in huis.

Aan de slag en genieten maar!
En nu is het tijd om te genieten van jouw verse kruiden. Het is afhankelijk van het kruid wanneer je het kunt gebruiken. Zo kun je van tijm bijna het hele jaar door genieten. Vooral net voor de bloei is de smaak op zijn best. Van de andere kruiden kun je de gehele groeiperiode, van de late lente tot de late herfst, genieten.

Neem snel een kijkje in de webshop om jouw tuinkruiden set te bestellen. Of stel je eigen tuinkruiden mix samen. Is jouw kruidentuin af? Deel het op op Instagram met ons zodat wij jouw eindresultaat kunnen bewonderen @boskoopsefruitbomen.

Meer artikelen