Vitis vinifera – Alle informatie over de druivenplant

Apr 23, 2024Info Boskoopse Fruitbomen
Vitis vinifera – Alle informatie over de druivenplant

Vitis Vinifera
Vitis vinifera klinkt heel spannend, maar is de Latijnse naam voor druivenplant. Onder deze Latijnse naam vallen vele verschillende soorten druivenplanten, zoals rode, blauwe en witte druiven. Maar ook druiven met pit en juist pitloos behoren tot de Vitis vinifera. Zo is er voor ieder wat wils!

Kenmerken van de Vitis vinifera
De Vitis vinifera is een klimplant en vindt het fijn om langs een pergola, muur of hekwerk omhoog te groeien. Hierdoor krijgt de plant de beste ondersteuning die nodig is voor de vele druiventrossen die eraan komen te hangen. In de maanden juni en juli bloeit de druivenplant met onopvallende, groene, geurende bloemetjes. De Vitis houdt van een zonnige standplaats in een kalkrijke/kleiachtige grond en is winterhard.

Welke soorten druivenplanten behoren tot de Vitis vinifera?
Wij hebben verschillende zelfbestuivende Vitis vinfera in ons assortiment, namelijk:

Witte druiven 

Blauwe druiven

Rode druiven

De Boskoop Glory is de populairste druivenplant van Boskoopse Fruitbomen! Dat kan ook niet anders met onze kwekerij die gevestigd is in het groene Boskoop, Zuid-Holland. De Boskoop Glory wordt ook wel de Boskoop Glorie of Glorie van Boskoop genoemd. Het is een blauwe druivenplant die gemakkelijk druiven geeft en wie wil dit nu niet!

Hoe snoei ik een druivenplant?
Een druivenplant kan enkele meters hoog worden. Maar de Vitis vinifera is ook prima compact op het balkon te houden. Dit is afhankelijk van de manier van snoeien. Eind januari kan je de druivenplant in de gewenste vorm snoeien boven de ogen van de takken. Let wel goed op dat je niet gaat snoeien in een vorstperiode, maar bij zonnig en droog weer. In juli tot augustus kan je de overbodige takken weg knippen, om zo de takken met vruchten beter te laten rijpen. Op deze manier zorg je voor een optimale groei van jouw Vitis vinifera wat resulteert in veel druiventrossen.

Heb je dit jaar weinig tot geen druiventrossen aan jouw druivenplant gekregen? Geef de Vitis vinifera vroeg in de lente een extra boost met Pokon druivenmest. Herhaal dit in de zomer nog een keer. Voor de optimale verzorging van jouw druivenplant hebben we het druiven verzorgingspakket. Zo gaat jouw druivenplant gezond en sterk het nieuwe groeiseizoen in met een grote kans op veel vruchten.

Meer artikelen