Prunus – Alle informatie over de Prunus

Apr 23, 2024Info Boskoopse Fruitbomen
Prunus – Alle informatie over de Prunus
Prunus
De Prunus komt uit de rozenfamilie (Rosaceae) en kent vele verschillende soorten. Met onze Prunus fruitbomen en fruitplanten ben je gegarandeerd van kleur in de tuin door de prachtige bloesem in het voorjaar en kan je in de zomer of najaar heerlijk van de vruchten gaan genieten.

Kenmerken van de Prunus
De Prunus is een winterharde fruitboom die weinig onderhoud nodig heeft. In de maanden april en mei geeft de Prunus bloesem die per soort kan verschillen van wit tot roze. Een kalkhoudende bodem en niet te natte grond vindt de Prunus fijn. Zorg er dan ook goed voor dat het water weg kan lopen. De Prunus heeft weinig water nodig en houdt van een zonnige tot halfschaduw standplaats. Wanneer er al vroeg bloesem aan de Prunus komt door warme temperaturen, moet er wel goed opgelet worden op nog eventuele vrieskou tot de ijsheiligen. De vrieskou zorgt ervoor dat de bloesem kapot gaat. Hierdoor vormen er geen vruchten en kan het een jaar duren voordat de Prunus weer gaat bloeien.

Welke soorten Prunus hebben wij in het assortiment?
Wij hebben verschillende Prunus fruitbomen en fruitplanten in ons assortiment, namelijk:

Prunus domestica

De Prunus Victoria geeft kleine witroze bloesem en groeit langwerpige roodblauw/roodpaarse vruchten met een zoete smaak. Deze pruimenboom/-plant is zelfbestuivend.

De Prunus Opal geeft uitbundige veel witroze licht geurende bloesem en groeit sappige blauwpaarse/roodpaarse kleine vruchten. De Opal is een van de bekendste pruimenrassen en is zelfbestuivend.

Prunus avium

De Prunus Stella geeft lichtroze bloesem en groeit helderrode grote zoete kersen. Deze kersenboom is zelfbestuivend en in de herfst ook prachtig met een oranjerood blad.

De Prunus Regina geeft prachtige witte kersenbloesem en groeit stevige zoete kersen die je rechtstreeks van de boom kunt eten. Deze kersenboom is zelfbestuivend en heeft net als de Prunus Stella in de herfst oranjerood blad.

Prunus overig

De Prunus Persica bloeit met prachtige roze bloesem en geeft sappige en heerlijk zoete vruchten die rond juli/augustus geplukt kunnen worden. De Perzikboom is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met een andere perzikboom zorgt voor meer vruchten.

De Prunus persica nucipersica bloeit met dieproze bloesem en groeit zoete nectarines. De Nectarineboom is zelfbestuivend.

De Prunus armeniaca Early Orange bloeit al vroeg met kleine wit tot roodachtige bloesem. Deze abrikozenboom groeit zachte en sappige vruchten die zowel vers als gedroogd gegeten kunnen worden. De abrikozenboom is zelfbestuivend.

In tegenstelling tot de andere Prunus soorten bloeit de Prunus dulcis weelderig met wit/roze bloesem en geeft deze vruchten waarvan alleen de kern van de pit eetbaar is. Van augustus tot oktober draagt de amandelboom zijn vruchten.

Hoe snoei ik een Prunus?
De Prunus hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Hier zijn deze fruitbomen en fruitplanten namelijk gevoelig voor en dient met beleid te gebeuren. Eigenlijk hoeft de Prunus alleen in vorm geknipt te worden indien gewenst. Dit kan het beste direct na de bloei worden gedaan. Wil je de Prunus toch graag snoeien? Knip de takken tot de dikkere takken terug, of snoei tot ongeveer 10 centimeter van de stam terug.

Meer artikelen