Je fruitboom planten, zo doe je dat!

May 14, 2024Info Boskoopse Fruitbomen
Fruitbomen planten

Wanneer plant ik mijn boom?
De fruitboom kan je bij vorst vrij weer, wanneer de grond niet bevroren is, van half oktober tot half maart het beste planten. Bij natte gronden wordt aangeraden om na de winter in februari tot maart te planten. Wel geldt: hoe vroeger je plant des te meer de boom haarwortels vormt voor de winter en daardoor in de zomer meer gaat groeien. Plant je de boom tussen april en september? Ook dat kan, maar dan moet je de boom de eerste weken goed water geven.

De beste standplaats
De beste plek voor de fruitboom is een standplaats in de zon. Ook is een plaats waar half-schaduw (een deel van de dag zon en een deel van de dag schaduw) geen probleem. De ene fruitsoort heeft wat meer zon nodig dan het ander, maar een plek in de zon of half schaduw is altijd goed.

Als je een mooie standplaats voor jouw boom hebt gevonden is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Het planten van de boom doe je in drie stappen. Dit gaat als volgt: 

Stap 1. Voorbereiden van de plant
Dompel de plant vijf minuten in water, ook als er geen sterk gewortelde kluit is. Het is namelijk belangrijk dat de kluit vochtig is. Haal vervolgens de pot voorzichtig van de plant af. Wanneer de plant een sterk gewortelde kluit heeft (de wortels zijn in de vorm van de pot gegroeid) kan je het beste de wortels los maken en zorgen dat als ze uitgroeien een andere kant dan de potvorm opgaan.

Stap 2. Voorbereiden van de plantplaats
Maak een gat, ongeveer anderhalf keer zo groot als de kluit die je gaat planten. Zorg dat ook de grond rond het gat, en dan vooral de grond onderin het plantgat, goed los gemaakt is. De fruitbomen kunnen op elke grondsoort geplant worden. Het is aan te bevelen om een laag verse potgrond onderin aan te brengen, compost raden wij af.

Stap 3. Het planten van de boom
Zet de boom recht in de grond zo dat de bovenkant van de (natte) kluit ook de bovenkant van het gat bereikt: de boom moet even diep geplant worden als dat hij in de pot heeft gestaan. Vul nu ook de randen van het gat met potgrond en druk de grond rond, en de kluit zelf goed aan zodat de plant vast staat.

Wanneer is er een paal nodig voor versteviging?
De jonge bomen hebben nog een smalle stam die niet sterk is. Zet bij jonge boompjes altijd een paal wanneer je denkt dat de boom anders windschade kan oplopen. Dit heeft ook te maken met de standplaats van de boom (in of uit de wind). De boom kan je aan een paaltje binden doormiddel van een boomband. Deze rubberen band heeft flexibele eigenschappen waardoor hij niet in de takken groeit. 

De boom planten in een grote pot
Wanneer je de fruitboom in een pot neer zet, let er dan wel op dat de grond vochtig blijft. Belangrijk is dat er onder de pot gaten onderin heeft voor afwatering. Op die manier kan het overtollige water weglopen en gaan de wortels niet rotten. Ben je nog op zoek naar een mooie terraspot of plantenbak? Neem dan zeker nog even een kijkje in onze webshop. 

Als je al de stappen hebt doorlopen is het tijd om te genieten van jouw fruitboom!

Meer artikelen