Hoe snoei ik een fruitboom?

Tips om je druivenstruik te snoeien

Wanneer en hoe moet je fruitbomen snoeien?

Elk jaar vraagt je geliefde fruitboom om onderhoud! Je moet je fruitbomen snoeien om te kunnen genieten van een mooie en gezonde oogst. Hieronder lees je wanneer je dit het kan doen en waar je op moet letten. Je snoeit een perenboom op een andere manier dan een kersenboom. Iedere fruitboom heeft zijn eigen spelregels in onderhoud.  

Een vuistregel is dat je fruitbomen niet tijdens de bloei kan snoeien. Ben je van plan om de boom in april, mei of juni te snoeien dan hinder je de fruitboom in zijn kracht om vruchten te maken. De wintermaanden is de beste tijd om te snoeien doordat de boom kaal is. Je kan de fruitboom dan beter beoordelen.

Wat heb ik nodig om mijn fruitboom te snoeien?

Je hoeft geen volleerde tuinman te zijn om zelf je bomen te onderhouden. Het enige wat je nodig hebt is een goede en scherpe snoeischaar. Je koopt een snoeischaar bijvoorbeeld bij het plaatstelijke tuincentrum. 

  • Appel- en perenboom snoeien

    Een appel- en de perenboom snoei je op dezelfde manier. Zorg ervoor dat je de appelbomen twee keer per jaar terugsnoeit. Dit kun je in de winter en in de zomer uitvoeren. Hierdoor verminder je de kans op beurtjaren. Je moet de verticale, opgaande scheuten weghalen. De appel- en de perenboom moet het namelijk hebben van de horizontale groei.

    Een appelboom of perenboom snoeien gaat als volgt: snoei in het vroege voorjaar de nieuwe groei aan de hoofdtakken, ‘de lange, dunne scheuten’ weg tot op 10 cm vanaf een dikkere, houtige tak. De kortere (zij)takken die zo ontstaan, zullen dikker worden en na verloop van tijd vruchten dragen. Hiermee stimuleer je de groei. Snoei dan alle zijtakken terug tot op 3-6 knoppen. Wil je een wat lagere en goed vertakte boom, dan is het aan te raden de top eruit te snoeien. De boom zal dan meer in de breedte gaan groeien.

    Let op dat je de vruchten plukt bij doorhangende takken, zodat de kans op takbreuk kleiner is.

  • Kersenboom snoeien

    Snoei de kersenboom nadat je geoogst hebt. Een kersenboom is extra gevoelig voor ziektes en moet eigenlijk zo min mogelijk gesnoeid worden. Daarom moet je bij een kersenboom de takken nooit te glad snoeien. Laat stompjes staan van een paar centimeter om zo schimmels en infecties te voorkomen.

    Kijk eerst naar de vorm van de boomkruin voordat je de kersenboom snoeit. Snoei nieuwe takken die geen deel zijn van de boomkruin weg. Zie je takken die elkaar kruisen? Snoei dan één van die takken weg. Zijn er takken waaraan dit jaar geen kersen zaten? Snoei die dan terug tot aan de stam. Zorg er ook voor dat de takken niet bezwijken onder de zwaarte van de vruchten.

  • Perzik- en nectarinebomen snoeien

    Je hoeft de perzik- en nactarineboom nauwelijks te snoeien. Alleen voor de vorm van de vorm van de kruin. Perziken groeien voornamelijk op één- of tweejarig hout. Wil je ze wel snoeien? Snoei de oudere takken die geen vrucht meer dragen, evenals dode en zieke takken weg. Om veel zonlicht in de boom te krijgen en een goede luchtcirculatie te creëren, snoei je ook de takken weg die andere takken kruisen. Laat jong hout zoveel mogelijk zitten.

  • Pruimenboom snoeien

    Bij de pruimenboom adviseren wij  om deze ongeveer twee weken na de oogst te snoeien. Een pruimenboom moet je eigenlijk zo min mogelijk, en zeker niet fors, snoeien. Hiermee voorkom je dat de boom minder vruchten zal geven of zelfs dood zal gaan. Voor een pruimenboom is het beter om de kleine takjes zoveel mogelijk te laten zitten en de grotere te verwijderen. Een goede richtlijn is om altijd zo ver mogelijk van de stam af te snoeien.